Ημερ. Τελευταίας Τροποποίησης: 24/10/2020
Τσουάν Σουό Γκουν
Επιμέλεια: Γραφείο Ενημέρωσης και Δημοσίων Σχέσεων «ΕΠΟΣ»
![Το Ασταμάτητο κοντάρι [Κιν.: Chuānsuō gùn 穿梭棍]](https://www.shaolinculturalcenter.gr/images/uploads/chuansuogun.jpg)
Το Ασταμάτητο κοντάρι - Τσουάν Σουό Γκουν [Κιν.: Chuānsuō gùn 穿梭棍], είναι το παραδοσιακότερο στυλ Κονταριού του Ναού Σαολίν. Ο Γηραιός Δάσκαλος Γιουνγκ Πο [Κιν.: shìyǒngpō 释永坡 | 1926 - ?], ήταν ένας από τους ελάχιστους Μοναχούς του Σαολίν που το δίδασκε. Το Ασταμάτητο Κοντάρι μαζί με το Κοντάρι Χωρίς Χέρια [Κιν.: Páigùn 排棍] διαφέρουν από όλα τα υπόλοιπα στυλ κονταριού, μιας και θεωρούνται “Ελεύθερα, χωρίς σταθερές θέσεις και τεχνικές [Κιν.: huófǎ wú dìngshì 活法无定式]”. Αυτή τους η ιδιότητα είναι που τα κάνει ξεχωριστά και μοναδικά.
H πιο λεπτομερής καταγραφή σχετικά με τις Πολεμικές Τέχνες του Σαολίν [Κιν.: Shàolín Wǔgōng 少林武功] και ειδικότερα το κοντάρι των Μοναχών γίνεται στο βιβλίο "Έκθεση των Παραδοσιακών Μεθόδων Κονταριού του Σαολίν" [Κιν.: Shàolín Gùnfǎ Chǎnzōng 少林棍法阐宗], που αργότερα ονομάστηκε “Η Μέθοδος του Κονταριού των Σαολίν” [Κιν.: Shàolín Gùnfǎ 少林棍法], γραμμένο από ένα ντόπιο δάσκαλο Πολεμικών Τεχνών, τον Τσανγκ Τσονγκ Γιόου [Κιν.: Chéng Zōngyóu 程宗猷 | 1561 -?] από το Σιουνίνγκ [Κιν.: xiūníng xiàn 休宁县] του Χουέϊ Τσόου [Κιν.: Huīzhōu 徽州] το σημερινό Χουάνγκ Σαν [Κιν.: Huángshān 黄山] της επαρχίας Άνχουέϊ [Κιν.: Ānhuīshěng 安徽省], το 1610 μ.Χ.
Το βιβλίο καλύπτει την εμπειρία του Τσανγκ Τσονγκ Γιόου από τη διδασκαλία για χρόνια στο μοναστήρι Σαολίν [Κιν.: Shàolínsì 少林寺]. Μελετώντας κανείς αυτό το εγχειρίδιο μπορεί να διαπιστώσει ότι στο Μοναστήρι Σαολίν, Μοναχοί αλλά και Λαϊκοί μπορούσαν να διδαχθούν από κοινού. Το αρχαίο κείμενο περιλαμβάνει εξαιρετικά λεπτομερείς εξηγήσεις για το πώς μπορεί κάποιος να να δημιουργήσει ένα κοντάρι, συμπεριλαμβανομένων των υλικών που πρέπει να χρησιμοποιήσει, το είδος του ξύλου, το ιδανικά μήκος και βάρος του κονταριού είτε για τα ξύλινα είτε τα σιδερένια κοντάρια.
Μέσα στις σελίδες του εξηγούνται οι 53 τεχνικές μέθοδοι του Κονταριού της εποχής.
Κάθε Μέθοδος είναι ομαδοποιημένη σε μια ακολουθία ώστε να διαμορφώνει ένα σύνολο τεχνικών [Κιν.: tàolù 套路] το όποιο μιμείται τις Κινήσεις από μια πραγματική μάχη [Κιν.: shízhàn zhōng de dòngzuò 实战中的动作]. Αυτά τα σύνολα έγιναν η βάση της αυθεντικής Μεθόδου του Κονταριού του Σαολίν.
Ο ερευνητής και λάτρης των Πολεμικών Τεχνών, Τσανγκ Τσονγκ Γιόου κατέγραψε 5 διαφορετικές μεθόδους κονταριών του Σαολίν.
Το Μικρό Yaksha [Κιν.: Xiǎoyèchà gùn 小夜叉棍], το μεγάλο Yaksha [Κιν.: Dàyèchà gùn 大夜叉棍], το Κοντάρι του κρυμμένου Χεριού [Κιν.: Yīnshǒu gùn 阴手棍], τo Κοντάρι Χωρίς Χέρια [Κιν.: Páigùn 排棍] και το Ασταμάτητο Κοντάρι [Κιν.: Chuānsuō gùn 穿梭棍]. Το Κοντάρι Χωρίς Χέρια είναι το μοναδικό που διαφέρει από τα άλλα 4 σύνολα δεδομένου ότι είναι φτιαγμένο για συνεργασία 2 ατόμων.
Η παράδοση του Σαολίν, θέλει το Ασταμάτητο κοντάρι του οποίου το όνομα αποτελείται από το ιδεόγραμμα Τσουάν [Κιν.: chuān 穿] που σημαίνει εισχωρώ – τρυπώ και το ιδεόγραμμα [Κιν.: suō 梭] που σημαίνει πηγαίνω μπρος και πίσω, να είναι ένα από τα στυλ που δεν έχουν στάνταρ διδασκαλία και για το λόγο αυτό είναι ελάχιστα γνωστό στο ευρύ κοινό.
Το Ασταμάτητο Κοντάρι, διδάσκεται με τεχνικές μάχης και άμυνας και με συνεργασία 2 ή και παραπάνω ασκούμενων. Όταν ο μαθητής αποκτήσει ευχέρεια χρήσης σε αυτό, τότε αρχίζει αποκλειστική εξάσκηση στο Κοντάρι Χωρίς Χέρια. Ο όρος χωρίς χέρια προέρχεται από την ανάλυση του ιδεογράμματος Πάϊ [Κιν.: Pái 排] το οποίο αποτελείται από το ιδεόγραμμα Σάου [Κιν.: shǒu 扌| χέρι] και το ιδεόγραμμα [Κιν.: fēi 非 | λάθος] και σημαίνει πως οι μάχιμες τεχνικές γίνονται όλες μόνον με τη χρήση του Κονταριού, χωρίς χρήση τεχνικών με γυμνά χέρια.
Απόσπασμα από το Βιβλίο
«Σαολίν Γου Κουνγκ - Oι Πολεμικές Τέχνες του Ναού Σαολίν»
ΤΟΜΟΣ 1 | ISBN: 978-618-80566-3-3
Με την άδεια του Συγγραφέα